Mostanában sokszor felbukkan a kifejezés, körkörös gazdaság. De mit is takar pontosan ez a fogalom? Egy egyszerű és nagyszerű elméleten alapul, melyet az angol Ellen MacArthur Alapítvány kiváltképp népszerűsített világszinten az elmúlt években, így az ő útmutatójuk segítségével szeretnénk bemutatni milyen fontos szerepe van a fenntartható jövőnk megteremtésében ennek a fogalomnak.

 

A természet körforgása

 Évezredek óta a természet egy különleges körforgást követ, melyben a különböző állati és növényi fajok egymás táplálékát képezik, az energiaforrást a nap biztosítja, minden állat és növény élete végén lebomlik és tápanyagként visszajut a földbe.

Ezzel szemben az emberi társadalom egy lineáris modellt követ, előállít, használ majd eldobja amire már nincs szüksége. Minden alkalommal amikor a legújabb mobilt vesszük meg a régi pedig a szemétdombon végzi, mérgező szemét keletkezik, amely nem fog lebomlani és visszajutni a természet körforgásába. Ez a gazdasági modell hosszú távon tarthatatlan, így alternatívára van szüksége az emberiségnek. 

 Egy új szemlélet
Miért ne adaptálhatnánk mi magunk is a természet körforgásos modelljét? 

Először is, miként teremthet tőkét a társadalom „szemete” mely nyersanyagként szolgálhatna ezután? Újra kell gondolni a mindennapi termékeink összetételét és csomagolását a rengeteg eldobható műanyagot helyettesíteni kell. A lebomló csomagolások visszajutva a természetbe táptalajt tudnak biztosítani újabb terményeknek.

De mi a mesterségesen előállított termékekkel? Az újfajta gondolkodás szerint az értékes fémeket, polimereket és ötvözeteket melyekből mindennapi technikai és háztartási gépeink, tárgyaink készülnek, ugyanúgy körforgásba kellene helyezni, újra hasznosítani ezzel, a jövő nyersanyag forrásaivá válhatnának csupán eldobható egyszer használatos tárgyak helyett. A megszokott „ha elromlik, veszünk egy újat” mentalitás helyett gépeink ás tárgyaink megjavítása lehetne az új cél. 

 

A jövő tervezői

 Természetesen nem állhat le a tömegtermelés holnaptól, azonban a jövő tervezőire komoly feladat vár, hiszen nagy szükség lenne olyan termékeket, gépeket tervezni melyet az életciklusuk végén vissza jutnak a gyártóhoz, ahol a technikai összetevőiket újra felhasználják, a biológiai komponenseket pedig komposztálással visszajuttatják a természetbe. Mindezt megkoronázhatná még a jövő társadalma megújuló energiával történő szállítással, hiszen az üvegházhatású gázkibocsátás a kereskedelmi szállítmányozás során óriási mértékben károsítja levegőnket.

 

Mikor jöhet el a változás? 

 A jó hír, hogy már sok cég gyártja termékeit ilyesfajta módon, azonban a tényleges váltáshoz világszerte történő összefogás, az infrastruktúra és a gazdaság újjászervezése szükséges, ami szintén nem máról holnapra fog megtörténni. Azonban szerencsére egyre többen nyitottak ezekre a fontos jövőbeli változtatásokra, ami nagyon jó kezdet. 

Forrás: concept